Viktor Ekman: Framrutan är större än backspegeln av en orsak
Gå aldrig med händerna bakom ryggen. Det lärde sig Viktor Ekman av sin farfar som startade familjeföretaget Ekmans bussar efter kriget 1945. Under sin uppväxt lärde han sig blicka framåt och alltid vara på tårna.
Jag är uppväxt i transportbranschen och har fått en viktig vägledning av min farfar och senare av min far som tog över. Från sidan har jag fått följa med både utmaningar och glansdagar. Faffa var den som gav mig en stor portion självförtroende, säger Viktor Ekman, Alicecos grundare och ägare.
Viktor och Sture Ekman.
I sina unga år var Ekman motvilligt inställd till utbildning. Han ville hellre meka med motorer i verkstaden och utföra praktiska sysslor.
– Verktygen passade liksom bra i mina händer. Redan i lågstadiet skruvade jag all världens mopeder, motorer och traktorer. Min målsättning var alltid att bli företagare. Ändå var jag samtidigt en tänkare, trots att jag alltid har varit praktiskt lagd.
Utmärkelsen “Lägrets tänkare” fick han också på ett konfirmationsläger några år senare.
– Medan jag skruvade och trimmade med motorerna drevs jag hela tiden av tanken på att optimera det som jag höll på med. Hur kan man få det här att gå bättre och ännu snabbare? Hur kan vi få ut mera? Att optimera kapaciteten har alltid varit drivit mig.
Allt går att göra bättre
I några år bodde Ekman också i Sverige för att studera konstruktionsteknik för bussar. De nya lärdomarna och erfarenheterna tog han med sig hem till familjeföretaget i Jakobstad som kom att bli hans arbetsplats för några år.
Vid 27-års ålder startade Ekman äntligen ett eget företag. Fortsättningsvis med samma drivkraft som förr: att optimera. Nu gällde det IT-system för passagerartrafik. Digital utveckling och optimering av passagerartrafik.
– Under hela min barndom hade jag hela tiden företagandet i siktet. Och jag visste att de utveckling och optimering var min grej. Jag har alltid tänkt att “allt gar ti gör betär”. Med den devisen har jag alltid jobbat.
Viktigt att identifiera bromsklossar
I dag jobbar Viktor Ekman heltid som konsult. Han trivs i den rollen och axlar gärna ansvar för andra företags lönsamhetsoptimering och verksamhetsutveckling. Han hjälper också företag att ta fram hållbarhetsstrategier.
– Jag trivs allra bäst när jag får grotta ner mig i hela processen. Att gå in på djupet i en verksamhet. Vad påverkar vad? Vem är med oss och varför ser det ut så här? Jag vill identifiera bromsklossen som stagnerar utveckling, eller i värsta fall omöjliggör utveckling.
Sedan gäller det också att kunna förmedla upptäckten till beställaren.
– Jag tror mycket handlar om spelöga. Man kan förstås läsa in sig till en viss grad, men hur saker och ting omvandlas i praktiken – där krävs en fingertoppskänsla för vad som funkar. Något som fungerar väldigt bra på ett ställe fungerar nödvändigtvis inte på nästa.
– Jag tror mitt tillvägagångssätt kan vara lite okonventionellt, men jag har alltid haft en förmåga att känna av människor i ett rum. När jag kommer in kan jag läsa av stämningar. Det kommer till nytta när jag behöver definiera problem och formulera lösningar.
En negativ kurva går att vända
Trots att Ekman som barn var motvillig till skolgång och utbildning har han alltid haft ett brinnande intresse för historia.
– Historien har en tendens att upprepa sig. Man kan dra lärdomar av det förgångna. Varken samhällsutvecklingen eller företagandet är en spikrak kurva. Det har jag också observerat som barn i ett familjeföretag. Historien, både världshistorien och min egen, är värdefull när jag tar mig an nya uppdrag. Jag vet att det går upp och ner.
– Men det ska vi ändå alltid minnas att framrutan är större än backspegeln av en orsak. Jag är positivt lagd och tror att det går att svänga en nedåtgående kurva uppåt, till ett ökat ekonomiskt och socialt kapital.
Läs mer om Alicecos tjänster här