Nordisk medvetenhet behövs inom näringslivet

I Österbotten har alltid den nordiska dimensionen varit viktig del av samhällsutvecklingen. Både som en slags referensram men också som direkt samarbetspart. Fortsättningsvis är det nordiska samarbetet inom olika branscher en målsättning hos både privat och offentlig sektor.

Det handlar långt om att söka kunskap hos varandra och också undvika att uppfinna hjulet helt på nytt. De nordiska länderna präglas av samma tänk och välfärdsmodell men det finns också klara skillnader bl.a. i ledarskapsmodeller.

Viktor Ekman, VD för Aliceco Consulting, har länge jobbat med andra nordiska aktörer och uppskattar det varmt. Ekman baserar sitt arbete på verksamhets- och ledarskapsfilosofin ATTACC som långt bär på nordiska värderingar vilket är till stor användning när det kommer till att arbeta gränsöverskridande.

Vi ska vara mycket medvetna om det som händer utanför våra gränser, säger Ekman. Det är viktig i all företagsverksamhet att dra lärdomar av varandra – här föds nya synergier. I dagens läge växer Europa också i nya riktningar inom transportbranschen – numera ser vi en viss styrning österut vilket påverkar oss rent strategiskt. Jag tror att man kan tala om att en ökad nordisk medvetenhet gynnar oss på alla sätt i näringslivet.

Om man ser till de större städerna och metropolerna just nu så fokuserar man där på bilfria städer, därmed ändras också frakt systemen vilket gör att man behöver skapa nya strukturer.

Ekman har jobbat en hel del i Sverige och ser deras företagsklimat som något han själv influeras av.

Vilka fördelar finns för Österbotten när övriga Nordiska samarbetsregioner utvecklar nytt, vad kan vi ta tillvara?

I Sundsvall håller man som bäst på och planerar en transport hub som framför allt skall underlätta transporter av material och gods. Även inom både skogsindustrin och förnybar energi görs stora satsningar, i takt med batterifabriken i Skellefteå – vi ser alltså ett vägskäl här där man genom att effektivera transportnätverken når både kostnadseffektivitet och hållbara transporttider. Här har vi en hel del att fundera på i Österbotten! Vi ska våga visa framfötterna och samarbeta kring exempelvis svenska projekt som kan ha en fin effekt också för vårt näringsliv på den finska sidan. Här är det helt klart att man behöver systematisera nordisk medvetenhet, fortsätter Ekman.

Läs mer om Alicecos tjänster här