Recession, depression och katastrof – eller en unik möjlighet?
Vi lever i en exceptionell tid, kantad av ovisshet och oro inför framtiden. Coronavirusets intrång och efterföljande dyningar gör att vi behöver tänka om helt och hållet. Alicecos grundare Viktor Ekman skriver om hur verksamhetsutveckling funkar just nu.
Att förutsättningarna ändras är å andra sidan inget nytt. Om vi blickar tillbaka över de senaste 50 åren har omvärlden förändrats ganska ordentligt.
Vi är många som redan konstaterat att ett paradigmskifte är på intågande i och med digitaliseringen och den industriella revolutionen 4.0. Men det krävs ofta en större händelse, någon form av ”tsunami”, för att det ska ta fart på riktigt. Coronaepidemin kan mycket väl vara katalysatorn som påskyndar utvecklingen för den här gången.
När det kommer till verksamhetsutveckling är det ett begrepp som kommer till sin fulla rätt när saker och ting börjar röra på sig. I första hand handlar verksamhetsutveckling om att anpassa verksamheten till kundens behov och förväntningar.
När förutsättningarna helt eller delvis ändras kommer folk att se och bete sig annorlunda än tidigare. Men orosmomenten som uppkommer vid osäkra tider, som leder till rädsla, oro och osäkerhet är samtidigt “perfekta råvaror” som genom rätt hantering kan omvandlas till högoktanigt bränsle och därigenom förvandlas till drivkraft.
Om vi hanterar situationen rätt kan vi hitta lösningar och innovationer för att hantera de utmaningar och problem vi står inför. Men till det krävs mod och handling. Som ledare eller medarbetare är det vars och ens uppgift att inte falla ner i långvarigt missmod och bedrövelse. Alla bär ansvar för att hålla skutan flytande.
Precis som med design och konst är det sällan naturen som tar intryck av arkitekten, utan arkitekten som tar intryck av naturen. Om vi frågar naturen så är det inte nödvändigtvis den starkaste som överlever, utan den som är mest anpassningsbar
Ta hjälp av Attacc-metodens 6 steg i coronakrisen
- Skapa engagemang. Oavsett om personalen är på jobb eller permitterad: Håll en hög aktivitet i kommunikationen. Engagera och håll dialogen tät!
- Ha en tydlig målsättning. Engagera personalen genom att använda dessa utmanande tider som en typ av hinderbana som vi tillsammans ska ta oss igenom.
- Samarbeta. Samarbete är nyckeln till vardagens framgång i företaget. Täck upp för kollegan när hen behöver hämta upp barnen och håll en genomgående god kommunikation och ansvar i samtliga arbetsuppgifter.
- Tänk på din attityd. Som ledare i dessa tider är det viktigt att föregå med en positiv attityd. Försök förankra den bland personalen tillsammans med företagets målsättning.
- Var lyhörd till kunden. Håll ett nära samarbete med kunden och utveckla om möjligt en ännu godare relation till kunden. Det är ändå i kristider som du har möjlighet att riktigt visa vad ni går för.
- Kostnadseffektivt ledarskap. Här finns två vägar att gå: 1. För den trevande: Anamma ”Försiktig general”-principen. Se över fortlöpande kostnader, undvik onödiga utgifter, få det dagliga arbetet att löpa så smidigt som möjligt. 2. För den djärve: Blicka framåt, visionera och handla. Bygg ut och reparera medan stallet är tomt. Investerat kapital under status quo ger många gånger bästa utväxling över tid..